Hlavní menu


Navigace:

ÚvodO víněVíno jako lék


Víno jako lék

Chléb a víno jsou věčnými symboly lidského žití. Národy jižní Evropy pily odedávna víno k běžným denním pokrmům. Pravidelné používání vína v rozumné formě nám udržuje v dobrém stavu cévní stěny. Skupiny užívající víno trpí podstatně méně nemocemi krevního oběhu a infarkty. Víno obsahuje množství antioxidantů (flavonoidů resveratrolu a quercetinu ). Jejich účinky proti rakovině byly již prokázány.

Víno působí příznivě na zažívací trakt, neboť podporuje tvorbu žaludečních kyselin a vylučování pepsinu. V zažívacím traktu působí dezinfekčně, zvláště červené svým obsahem tříslovin. Trávení podporují i vína bílá s vyšším obsahem vinného kamene.
Srdeční činnost uklidňují vína s vyšším obsahem draslíku a nervové vzruchy vína s vyšším obsahem fosforu.
Celkové uklidnění přináší vína přírodně sladká – ledová, slámová, bobulové výběry, nebo plná vína červená.
Krvetvorbu vína s vyšším obsahem železa a antialergicky vína s vyšším obsahem hořčíku.
Víno má stimulační činky na nervový systém (vylučováním serotinu).
Vstřebávání vína u žen a mužů je rozdílné z důvodu kapacity jater, která dokáží alkohol zpracovat. Proto by se neměla překračovat rozumná dávka, která je u mužů 60g alkoholu denně, což je asi 5-6 dcl vína, a u žen, které mají méně výkonnou jaterní tkáň, asi 20g alkoholu denně, tedy 2-3 dcl denně.

Pití vína na lačný žaludek je krajně nevhodné,proto se má požívání vína skombinovat vždy s požíváním potravy.


Realizace: MaxWeb